Poštovani čitatelji,

ovo je prvi članak naše serije “Ko posjeduje svijet”. Predstavljamo vam menadžere, poduzetnike, bankare, velike investitore, političare i ekonomiste koji posjeduju svijet.

 

Na vrhu stoji kompanija Blackrock i njihova glava Larry Fink.

logo-blackrock

Blackrock upravlja imovinom od oko 6.317 biliona dolara širom svijeta.

Larry Fink je najveći nezavisni menadžer na svijetu. On se smatra “najmoćnijim čovjekom na Wall Streetu” zbog velikog ekonomskog i političkog uticaja. Njegove odluke imaju veliki uticaj na milione američkih radnika jer Blackrock upravlja sa preko 90% penzijskih rezervi. 

 

Kompanija Blackrock:

  • dodjeljuje kredite kompanijama
  • drži akcije u svim većim kompanijama
  • kupuje obveznice
  • ulaže u nekretnine
  • savjetuje vlade i
  • savjetuje centralne banke

 

Prema studiji Univerziteta u Amsterdamu, od ukupno 3.900 kompanija na berzi u SAD, BlackRock je najveći akcioner kod 1662 kompanija. Od tih kompanija zavisi više od 23,5 miliona poslova.

Blackrock je predstavljen kao akcioner u 438 od 500 kompanija u indeksu S&P 500, koji uključuje najveći 500 kompanija u SAD. Ove kompanije čine preko 80% ukupnog tržišnog kapitala ovog indeksa. Oni su takođe glavni akcioneri u skoro svim njemačkim kompanijama DAX-a i najveći je vlasnik od 8 najboljih kompanija, uključujući Bayer, BASF,Vonovia, Allianz i E.ON. Ukupna tržišna vrijednost ovog je preko 59 milijardi eura.

 

Sljedeća karta sa stranice Blackrock pokazuje ispostave kompanije:

Unbenannt.JPG

 

Blackrock investira novac od penzijski fondova, državni fondova, privatni investitora i ostali. Larry Fink je jednom izjavio da imaju toliko novca, da neznaju gdje da ga investiraju. Oni su naravno dugoročni investitori i drže akcije od velikana na Wall Streetu kao što su: Apple, Microsoft, Exxon Mobil, General Electric, JP mOrgan Chase.

Poruka Larry Finka na svim javnim nastupima je “Amerika mora štedjeti – budite dobri prema djeci jer od njih ste ovisni”. Prosječni amerikanac ide sa 12.000 dolara u penziju a to je prema Larry Finku premalo.

Sa novcem koji posjeduje, sa akcijama od kompanija i političkim uticajem možemo zaključiti da Blackrock drži svijet. Ni jedna politička stranka niti politička odluka može ugroziti Blackrock. Oni prave zakone kroz lobiranje.

Privatnom investitoru preostaje samo da investira u akcije i kupuje kompanije. Svaka ekonomska odluka je mnogo važnija od političke. Politika je marioneta ekonomije i Blackrocka.