Nestle želi pratiti svoje dobavljače palminog ulja putem satelita kako bi osigurala održivu proizvodnju važnog aditiva za mnoge namirnice. Prije nekoliko godina, cilj Nestlea bio je spriječiti da se neki od proizvoda povezuju sa krčenjem šuma. Palmovo ulje je važan sastojak u mnogim proivodima. Koristi se i kod šampona, deterdženata, sapuna, čokolade i margarina.

Uzgoj je poslednjih godina sve više kritikovan zbog neophodne sječe šume i stim i posljedica za ljude i životinje. Nestle namjerava da proširi službu za nadgledanje dobavljačima papira i soje.

Najveći svjetski proizvođač hrane koristi tehnologiju pod nazivom “Starling” koju je razvio Airbus i neprofitna organizacija The Forest Trust.

Razvoj najvećeg svjetskog proizvođača hrane na berzi:

grafikon

 

Prihodi Nestlea stagniraju već godinama:

umsatz

Dividende u istom periodu rastu:

dividende

 

Nestlé se trenutno nalazi u obnovi. Obnova će biti podloga za budući rast. Veliki Nestlé je obezbijedio maloprodajni biznis kompanije Starbucks i sada želi da raste kroz ovo. Nestlé će u okviru akvizicije preuzeti oko 500 zaposlenih. Nabavka košta oko 7 milijardi dolara. Brendovi Nestléa imaju veliku moć na konzumente.

Pogledajte šta je sve od njih:

nestle marken

 

Za investiciju je potrebno posmatrati kako će obnova ove kompanije djelovati. Vrijeme će pokazati kakav će pogled mediji imati na ovu kompaniju.

Moć brendova će Nestlé tjerati u rast. Uz sve veću potražnju u Aziji, naročito u Kini, ali i u Indiji, očekuje se i organski rast ove kompanije.