Svi govore o padu na berzi. Uskoro dolazi sljedeća recesija! Recesija mora da dođe, jer su se akcije poslednjih 10 godina jako dobro razvile. Statistički se veliki pad na berzi desi svakih 7-10 godina. Kao prvo moramo znati da niko nezna kad će tačno biti pad na berzi. Čak ni veliki ekonomi neznaju kad će se desiti recesija. Ni legende berze ne znaju kad će berza pasti. Sigurno je samo da će doći pad cijeni za 20%, 30% pa možda čak i za 60% ili 80%. Moramo znati da Njujorška berza (Wall Street) ima veliki uticaj na sve druge berze, jer su Sjedinjene Države najveća ekonomska nacija na svijetu. Kada se cijene akcija spuste na Wall Streetu, to se obično dešava i na drugim trgovačkim mjestima.

Razlog za pad na berzi:

 

  • Preveliki dugovi

Dugovi širom svijeta su na rekordnom nivou. Visoko zaduženi svijet može sve podnijeti samo ne visoke kamatne stope. Američka zentralna banka FED je zadnjih godina povećala kamatnu stopu i želi put povećanja nastaviti. Ne samo da su kompanije zadužene, već su države i građani previše zaduženi. Sa sve većom kamatnom stopom, koja će doći, sigurno je da će države, kompanije i veliki broj čovječanstva ići pod stečaj. Zbog recesije koja će doći ostat će mnogo radnika bez posla i neće moći svoje kredite koje su podigli za konzumiranje vraćati. 

  • Špekuliranje na kredit

Znamo da je svijet više u dugovima nego ikad. Još gore je da špekulanti kockaju uz pomoć kredita. Sve veća potražnja tjera cijene akcija u rast. Kad cijena padne efekat se okrene. Kompjuterski kontrolisani programi automatski prodaju akcije i tako se pad akcija intenzivira.  Svi žele samo da prodaju akcije. Rezultat je katastrofalni pad cijeni.

  • Povećanje političkih rizika

Berza mrzi nesigurnost. Nesigurnost vidimo trenutno svagdje u svijetu. Da li to bio Donald Trump, da li konflikt SAD-Kina, konflikt SAD-Meksiko-Kanada, konflikt SAD-Rusija, konflikt SAD-Evropska unija, da li to bio izlaz iz EU od Velike Britanije ili izbjeglička kriza u Evropi. Tačku spominjem iz razloga jer sve te krize uticaju na razvoj berze i ekonomije. Ne želim praviti ličnu presudu za ove konflikte. Naveo sam ovu tačku jer političke nesuglasice kratkoročno uticaju na berzu ali na dugoročni period nemaju uticaj. Za nas dugoročno investitore ova tačka ne igra veliku ulogu.

Nedostatak alternativa je glavni argument protiv pada akcija. To bi moglo održati konstantne cijene akcija. Kada svi govore o padu na berzi tada neće doći do pada. Masa obično pogrešna presudi.

Jedino što znamo jeste da dolazak sledeće recesije postaje sve vjerovatnije. Niko neće moći predvidjeti kada će doći. Ali sigurno je da će doći. Mene nije briga kada će doći sljedeći pad na berzi. Ja ću i dalje investirati jer su tad akcije sa popustom na tržištu.